Kurkistus kulisseihin – viljelijän arkea

Takaisin juuresten juurille

Moni Via Kasvimaa -tuote sisältää kotimaisia juureksia. Varsinaissuomalainen Jukka Tuuna on yksi merkittävistä porkkanan sekä puna-, kelta- ja raitajuuren viljelijöistä, jonka pelloilta raaka-aineemme tulevat.

”Näitä maita on viljelty jo useassa sukupolvessa”, kertoo Jukka. Ajan saatossa teknikka on kehittynyt ja käsikuokan sijaan peltoa möyhentävät siihen tarkoitetut maatalouskoneet. Tästäkin huolimatta sääolosuhteet määrittelevät, milloin satoa voidaan korjata.  ”Syksyllä seurataan tiukasti säätiedotteita, sillä esimerkiksi porkkana ei oikein tykkää pakkasesta. Liika vesisade taasen pehmentää pellot, jolloin koneiden käyttö vaikeutuu”, Jukka jatkaa. Seuraava sukupolvi on ottamassa vahvasti jalansijaa Jukan tiluksilla, sillä poika Antti vastaa muun muassa sadonkorjuuaikana koneiden operoinnista.

Tarkkana kuin porkkana

Vaikka asiaan vihkiytymättömälle sadonkorjuu saattaakin ensialkuun näyttää pelkältä traktorirallilta pelloilla, on se todellisuudessa pikkutarkkaa työtä. Onnistumisen takeena on hommansa osaava tiimi ja saumaton kommunikaatio. On tiedettävä, milloin laari täyttyy ja on vaihdettava uuteen, tai jos pellossa onkin iso reikä, joka on kierrettävä. Siksi myös Tuunan porukalla on käytössä radiopuhelimet, joiden kautta käydään vilkasta keskustelua. ”Se on tuplahomma, jos nostetut porkkanat leviää taas pitkin peltoja, koska ajolinjat heittää”, selittää Antti. Ja totta tosiaan – kun nostopuuhia tarkkailee hieman pidempään, käy selväksi, että tämä jengi on työskennellyt jo vuosia kimpassa.

Pellolta pimeyteen

Kun sato on korjattu talteen, se varastoidaan jatkokäyttöä varten. Näin kotimaisia juureksia on saatavilla läpi vuoden. Varastoinnissa tärkeää on, ettei tiloihin pääse valoa, ja että lämpötila ja tilan kosteus pysyvät tasaisena. ”Jos aurinko pääsee kurkkimaan sisälle, juurekset heräävät ja alkavat valmistautua kasvukautta varten”, kertoo Vihannes-Laitilan Tero Nousiainen. Vihannes-Laitila on Suomen johtavia vihannestoimittajia, jonka omistaa paikalliset viljelijät. Osa lähialueen juureksista varastoidaan suoraan Vihannes-Laitilan pihalla, jolloin ne voidaan napata nopeasti tuotantoon. Viljelijöillä on myös omia säilytystiloja, joista toimitetaan juureksia aina tarpeen mukaan. Näin varmistamme, että Via Kasvimaan tuotteissa käytetään aina laadukkaita ja tuoreita raaka-aineita.

Punajuuri menossa talviunille Vihannes-Laitilan juuresvarastossa

Punajuuri menossa talviunille Vihannes-Laitilan juuresvarastossa