Amerikkalainen kurpitsapiirakka

6 annosta
Vaikeusaste: keskivaikea
Valmistusaika: 30 min aktiivinen / 1 h 40 min kokonaisaika
(sopii kasvissyöjille, soijaton, ei sisällä selleriä)

Pumpkin pie eli kurpitsapiiras on jälkiruokapiirakka maustetulla kurpitsapohjaisella kastiketäytteellä. Se valmistuu helposti Via Kasvimaa Oranssi -myskikurpitsapaloja tai Myski-kurpitsakuutioita hyödyntäen. Kurpitsa ja kurpitsapiirakka ovat molemmat sadonkorjuuajan symboleja, ja kurpitsapiirakkaa syödään Amerikassa yleensä syksyllä ja alkutalvella. Voit hyödyntää piirakassa myös valmistaa piirakkapohjaa.

Ainekset

Täyte

1 pkt Via Kasvimaa Oranssi
TAI
2 pss Via Kasvimaa Myski kurpitsakuutioita
1 prk (397 g) kondensoitua maitoa
3 kananmunaa
½ dl fariinisokeria
1 tl kanelia
½ tl kardemummaa
½ tl neilikkaa
½ tl jauhettua inkivääriä
½ tl jauhettua muskottipähkinää

Pohja

3 dl vehnäjauhoja
150 g voita
½ dl sokeria
3 rkl vettä
1 tl suolaa

tarjoiluun kermavaahtoa ja paahdettuja pähkinöitä

Ohje

Paahda kurpitsat 200-asteisessa uunissa noin 40 min. Jos olet lisännyt joukkoon kovia mausteita, poista ne ja soseuta kypsät kurpitsat. Anna soseen jäähtyä.

Nypi taikinan kuivat aineet huoneenlämpöisen voin joukkoon. Lisää vesi ja vaivaa taikina tasaiseksi. Laita taikina jääkaappiin kelmuun käärittynä puoleksi tunniksi. Kauli taikina pyöreäksi levyksi ja painele voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele pohja haarukalla.

Sekoita kaikki täytteen ainekset jäähtyneen kurpitsasoseen joukkoon ja kaada täyte vuokaan. Paista 200-asteisessa uunissa alimmalla tasolla noin 40 minuuttia. Jäähdytä piirakka ja siirrä jääkaappiin. Tarjoa kunnolla jäähtynyt kurpitsapiirakka kermavaahdon ja paahdettujen pähkinöiden kanssa.